Quantcast
Channel: micronet.gr
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Τι είναι τα SaaS Business Applications

$
0
0

Η τεχνολογία ως κατεξοχήν τομέας καινοτομίας τροποποιούσε (και άλλαζε)  πάντα τον τρόπο ζωής και δουλειάς μας. Σήμερα παρατηρούμε ότι η ταχεία εξάπλωση των smartphonesκαι των tabletsσυνοδεύεται με πολλαπλάσια εξάπλωση των applications (apps). Μια τεχνολογική κούρσα η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με το cloudκαι το SaaS, σήμερα επεκτείνει και δοκιμάζει τα όρια της ευρυζωνικότητας με όχημα το mobility. Ο χώρος των τηλεπικοινωνιών αρχίζει να έχει δυσδιάκριτα «σύνορα» με τον χώρο της πληροφορικής και οι επιχειρήσεις καλούνται να ανακαλύψουν εκ νέου το επιχειρείν, σε έναν διαφοροποιημένο χωρόχρονο, όπου οι συναλλαγές δεν έχουν γεωγραφικά και χρονικά όρια.

 

Για τις επιχειρήσεις η βασική οπτική προσέγγιση όλων των καινοτομιών παραμένει η αύξηση της παραγωγικότητας με ταυτόχρονη δυνητική ελαχιστοποίηση  του κόστους. Τα ερωτήματα προσαρμογής όλης αυτής της νέας τεχνολογίας και διαφορετικότητας της αγοράς, με ασφαλή τρόπο για την εταιρική βιωσιμότητα και κερδοφορία, απαιτούν σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Οι webbasedεφαρμογές ως λειτουργικές απολήξεις του cloudcomputingκαι του SaaSμοντέλου διάθεσης, δεν αποτελούν μόνο ένα λογιστικό κλάσμα που αποτυπώνει την συγκριτική σχέση λειτουργικών εξόδων (OpEx) και κόστους επένδυσης, αλλά πάνω από όλα [πρέπει να] είναι εργαλεία παραγωγής αξίας για την επιχείρηση και τον πελάτη.

Η ικανότητα του cloudνα αναλάβει τα «εγκόσμια» καθήκοντα υποδομών, σε συνδυασμό με την ondemandδιάθεση πόρων, και την ανάλογη σε  ζήτηση επεκτασιμότητα, δημιουργεί προβληματισμό για την μελλοντική επιλογή μιας παραδοσιακής εγκατάστασης. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εύκολη πρόσβαση στο σύνολο της επιχειρηματικής λειτουργικότητας μέσα από ένα webbrowser,   τείνουν να είναι συγκριτικά περισσότερα από τους εύλογους προβληματισμούς που δημιουργεί η επιχειρηματική χρήση της νέας τεχνολογίας.

Καθώς το securityέχει αρχίσει να υποχωρεί από την λίστα της αμφισβήτησης - αν και οι γνώμες διίστανται -  λόγω των τεράστιων επενδύσεων που γίνονται στην αρχιτεκτονική των datacenters, η εστίαση  γίνεται στην ποιότητα και την αξία της υπηρεσίας και των εφαρμογών, στην δυνατότητα integrationκαι διαλειτουργικότητας με άλλες επιχειρηματικές εφαρμογές, και φυσικά στο customerserviceπου είναι μάλλον ο τομέας που θα κρίνει την επαναληψιμότητα της χρήσης του appκαι την κερδοφορία του παρόχου . Ειδικά για τις επιχειρήσεις το κόστος αστοχίας μιας εφαρμογής,  και η αδυναμία πρόβλεψης αποκατάστασης μιας δυσλειτουργίας, μπορεί να αποβεί σοβαρή και μοιραία εξέλιξη  για την ομαλή της συνέχεια (σε αντίθεση με μια εφαρμογή καταναλωτικού ενδιαφέροντος).

Τί είναι λοιπόν τα businessapplications; Τίποτε λιγότερο από την επιμέρους μηχανογραφική λειτουργικότητα, σε διαλειτουργική σχέση με τις άλλες εφαρμογές, η οποία θα παρέχεται  σε ευέλικτη , εύχρηστη και αξιόπιστη «συσκευασία» για άμεση χρήση μέσα και έξω από την επιχείρηση ανεξάρτητα από την συσκευή που φέρει ο χρήστης! Αυτό πρέπει να είναι το όριο όταν μια εταιρία θα αποφασίσει να υποκαταστήσει/αντικαταστήσει τις παλιές κοστοβόρες  και βαριές εφαρμογές με το μεγάλο πλήθος ανεκμετάλευτων δυνατοτήτων. Γιατί είναι γεγονός ότι  μια μέση επιχείρηση που η μηχανογραφική της οργάνωση διαθέτει ERP, CRMκαι λιγότερο πιθανόν κάποια εφαρμογή BI, είναι αμφίβολο αν χρησιμοποιεί το 30% της συνολικής λειτουργικότητας. Παρόλα αυτά έχει  αγοράσει το σύνολο της λειτουργικότητας (πακέτο) και πληρώνει αντίστοιχα συμβόλαια. Από την άλλη νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα αίσθηση των μελλοντικών αναγκών τους,  με τα SaaSbusinessappsθα μπορούν να έχουν ότι πραγματικά χρειάζονται μια δεδομένη στιγμή χωρίς να επιφορτιστούν με περιττά κόστη. Τέλος μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να έχουν τέτοιες ακριβές λύσεις μηχανογραφικής οργάνωσης, μπορούν με μικρό και ελεγχόμενο τίμημα να ευεργετηθούν από τα πλεονεκτήματά τους.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι τα businessapplicationsδεν έρχονται – τουλάχιστον σε αυτή την φάση – να αντικαταστήσουν άπαξ και σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων τις υφιστάμενες υποδομές λογισμικού. Προσδοκούνε να αποτελέσουν την αξιόπιστη εναλλακτική και συμπληρωματική λύση,  σε μια αγορά η οποία διευρίνεται χρονικά και γεωγραφικά. Προσδοκούνε να εξοπλίσουν την επιχείρηση με σύγχρονη τεχνολογία που να ανταποκρίνεται στα νέα κανάλια εταιρικής επικοινωνίας (π.χ. m-commerceκλπ).  Αν ξεφύγουμε λίγο από τις εικόνες τεχνολογικού πλουραλισμού που εντυπωσιάζουν εκ πρώτης στα διάφορα MaaS (marketasaserviceή καταστήματα applicationsμε την μορφή της συνδρομητικής υπηρεσίας SaaS), θα δούμε ότι σε επίπεδο καθαρού businessυπάρχει φειδώ, και τουλάχιστον από τους μεγάλους και παγκόσμιους παίκτες  επιδεικνύεται σοβαρότητα, αμεσότητα και εστιασμένη τοποθέτηση. Παρατηρούμε επίσης ότι άλλες εταιρίες πληροφορικής, αποφεύγουν σε αυτή την φάση το ρίσκο του σχεδιασμού και της εμπορευσιμότητας ενός κάθετου businessapplication, και προτιμούνε να επενδύσουνε σε platformsκαι toolsγια developersκαι powerusers!

Όμως τα businessapplicationsέστω και «δειλά» είναι ήδη εδώ, μαζί με τα tablets, τα smartphones, το συνδρομητικό μοντέλο χρέωσης  SaaS, τις Cloudυποδομές  και το mobility. Τα ερωτηματικά του επιχειρηματία, του ΙΤ managerκαι άλλων στελεχών που εμπλέκονται στην απόφαση να εμπιστευτούν την νέα τεχνολογία ευτυχώς δεν εξαντλούνται στην εμφάνιση και τα μαγικά. Θέτουν ζητήματα «ολοκλήρωσης» ώστε να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των παραδοσιακών και σύγχρονων καναλιών (erp, crm, b2b, b2c, socialmedia  κλπ) και φυσικά η απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων. Θέτουν ζητήματα υποδομών και ασφάλειας της εταιρίας που θα φιλοξενεί τα dataτους. Θέτουν ζητήματα κάθετων και οριζόντιων ενημερώσεων uptodate  ώστε όλοι οι χρήστες να έχουν την ίδια έκδοση της εφαρμογής, ευκολίας  βασικής παραμετροποίησης, δυνατότητας customizationκαι φυσικά βοήθειας και εκπαίδευσης των εταιρικών χρηστών.  Η ευκολία να «κατεβάσει» κάποιος μια εφαρμογή στο κινητό του ή να την «τρέξει» απευθείας από τον browserμε ένα μικρό κόστος, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις αναγκαίες - και «σφιχτές» κάποιες φορές - παραδοχές που επιβάλλει το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σε αυτό τον νέο κόσμο επιχειρηματικής αξίας  η Micronetέχει ήδη σημαντική παρουσία,  με την πλέον σύγχρονη cloudπλατφόρμα την BluedoteBusinessPlatform. Αρκετοί πελάτες της σε κλάδους όπως η ένδυση, τα τρόφιμα, η ναυτιλία και άλλοι απαιτητικοί κλάδοι απολαμβάνουν την  σύγχρονη τεχνολογία του cloudκαι του SaaS.  Επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως η χονδρική και η λιανική, εξυπηρετούνται με webbasedεφαρμογές (apps) σε πλήρη realtimeδιασύνδεση με διαφορετικά backofficeσυστήματα! Στελέχη των επιχειρήσεων αυτών εκμεταλλεύονται κερδοφόρα τα πλεονεκτήματα που τους δίνει μια εφαρμογή businessintelligenceκαι οι πελάτες τους την ευκολία να βλέπουν την καρτέλα τους ή να έχουν πραγματική πληροφόρηση για το statusτης παραγγελίας τους. Οι πωλητές με σύγχρονους και ενημερωμένους προϊοντικούς  καταλόγους στα tabletτους δεν έχουν το άγχος της επιβεβαίωσης του κωδικού προϊόντος. Οι μικρές επιχειρήσεις ευεργετούνται από τα αποτελέσματα μιας loyaltyεφαρμογής και γεύονται για πρώτη φορά την αξία μιας marketingcampaignστοχευόμενου targetπελατών, με ελεγχόμενο κόστος!   

Η Micronetμε την cloudπλατφόρμα Bluedot, την στρατηγική συνεργασία με την Microsoftκαι το Azurdatacenter, στόχο έχει να προσφέρει  SoftwareasaServiceapps που θα βοηθήσουν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επικεντρωθούν περισσότερο στην λειτουργία της επιχείρησης, στην ανάπτυξη, και την  κερδοφορία, και λιγότερο στην διαχείριση της τεχνολογίας τους.  Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και οι υφιστάμενοι πελάτες ήδη απολαμβάνουν τα οφέλη της συνεργασίας.

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3